Organic & vegan

Hälsa, träning, veganska recept, yoga, löpning, ekologisk livsstil.

Är kokossocker nyttigt?

Kategori: hälsa, mat

 
 
Jag hamnade i en diskussion med min man häromdagen då jag själv anser att kokossocker är ett nyttigt socker och ingenting jag är rädd för, medan han menade på att det är kolhydrater precis som vanligt socker. Det är skillnad på bra och dåligt kolhydrater säger jag och nu blev jag tvungen att ta reda på mer fakta, är kokossocker nyttigare än vanligt socker? Här sammanfattar jag min research.
 
Kokossocker är tillverkat av kokosblommans söta och näringsrika nektar. Kokosträdets blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. Sockret består till största delen av vanliga kolhydrater, men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. Till exempel så innehåller det tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än rörsocker. Förutom mineraler så innehåller kokossocker B-vitaminer och antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikalers angrepp. Kokossocker är alltså inget annat än saven från kokosblomman och tillverkningsprocessen är helt fri från kemikalier och andra tillsatser. Det har ett lågt GI på 35 jämfört med socker ligger på GI 100.
 
Jag kommer iallafall fortsätta äta kokossocker i måttliga mängder, jag sötar tex. min tomatsås med kokossocker och kan strö lite på en banan som ett clean "cheat-treat" då och då men det påverkar insulinet i kroppen på samma sätt som vanligt socker och triggar allså samma funktioner, så med måtta och vid väl valda tillfällen skulle jag säga att det är nyttigt och absolut 100 ggr bättre än vanliga socker som är raffinerat och tillverkat på kemisk väg.
 
 

Raw til 4 och Nike fit!

Kategori: fitness, mat, träning

Jag har börjar äta Rawtil4 och gjort det i två hela dagar nu (hähä). Det går ut på att man äter rawfood till frukost och lunch och till middag kan man äta lagad mat. Jag tror på det konceptet och ska bli jättekul att se vad jag får för resultat. Igår åt jag en halv vattenmelon till frukost och till lunch en fet grönsallad med ruccola, ekologiska babytomater, lite gurka, sesamfrön och lite ekologiska oliver, smaksatt med citronsaft och lite örtsalt. Åt faktiskt raw hela dagen igår då jag jobbade så sent och mixade en smoothie med två frysta bananer, två färska bananer, 4 färska dadlar, lite proteinpulver, limejuice och vatten till middag. Väldans gott! I morse åt jag samma sak som gårdagens middag till frukost, grönsallad med babyspenat och massor med vattenmelon till lunch, tränade Nike training club hiit i 45 min och det blev lagad mat till middag. Ekologiskt vitt ris och sojakorvstroganoff på havregrädde. Underbart gott det var så länge sedan!
 

To live healthy and organic

Kategori: Allmänt

 
 
Hej!
Mitt första inlägg i denna blogg som jag skapar för att inspirera mig själv och andra till att leva en hälsosam livsstil innehållandes raw ekologisk vegan mat, fitness, löpning, yoga. Jag kommer komma med tips på ekologisk produkter jag gillar, recept på raw vegan mat, fitness inspiration och så vidare.
 
Jag själv har ändrat mitt levnadssätt markant sedan två år tillbaka. För två år sedan tänkte jag inte så mycket på vad jag åt, jag åt toast, jag drack coca-cola, jag åt pizza och pasta och bullar och tårta. Min väg till ett hälsosammare liv har kommit lite i taget, steg för steg utan att jag direkt tänkt på det. Jag har utbildat mig genom andra bloggare och böcker, börjat träna och i det stadiet också börjar tänka mer på vad jag äter. Jag har varit vegetarian i 13 år, sedan jag var 17 år. I år fyllde jag 30 och jag har aldrig varit i bättre form eller mer hälsosam. Jag har som mål att bli raw vegan då jag tror helt fullt på att man kan äta sig fri från sjukdomar på det sättet, och jag vill att det ska synas utifrån hur frisk jag är, för det gör det om man äter ren mat! Det här är min resa mot ett hälsosammare och starkare liv. J