Organic & vegan

Hälsa, träning, veganska recept, yoga, löpning, ekologisk livsstil.

Är kokossocker nyttigt?

Kategori: hälsa, mat

 
 
Jag hamnade i en diskussion med min man häromdagen då jag själv anser att kokossocker är ett nyttigt socker och ingenting jag är rädd för, medan han menade på att det är kolhydrater precis som vanligt socker. Det är skillnad på bra och dåligt kolhydrater säger jag och nu blev jag tvungen att ta reda på mer fakta, är kokossocker nyttigare än vanligt socker? Här sammanfattar jag min research.
 
Kokossocker är tillverkat av kokosblommans söta och näringsrika nektar. Kokosträdets blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. Sockret består till största delen av vanliga kolhydrater, men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. Till exempel så innehåller det tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än rörsocker. Förutom mineraler så innehåller kokossocker B-vitaminer och antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikalers angrepp. Kokossocker är alltså inget annat än saven från kokosblomman och tillverkningsprocessen är helt fri från kemikalier och andra tillsatser. Det har ett lågt GI på 35 jämfört med socker ligger på GI 100.
 
Jag kommer iallafall fortsätta äta kokossocker i måttliga mängder, jag sötar tex. min tomatsås med kokossocker och kan strö lite på en banan som ett clean "cheat-treat" då och då men det påverkar insulinet i kroppen på samma sätt som vanligt socker och triggar allså samma funktioner, så med måtta och vid väl valda tillfällen skulle jag säga att det är nyttigt och absolut 100 ggr bättre än vanliga socker som är raffinerat och tillverkat på kemisk väg.